vpn

Een “virtueel privé-netwerk”, kortweg VPN, heeft u onderweg toegang tot uw privé- of lokaal netwerk. Dit kan zowel privé als professioneel zeer nuttig zijn.

Om dit te doen heeft u VPN-software nodig die zowel communiceert met de router van het netwerk en daarnaast ook geïnstalleerd is op de computer waarmee u toegang wilt krijgen tot het netwerk.
Een klein toepassingsvoorbeeld: U bent op zakenreis en wilt toegang tot het bedrijfsnetwerk om een presentatie op te halen. U maakt verbinding met het internet en belt vervolgens met de software in het VPN-netwerk. Nu kun je werken alsof je op kantoor bent, ook al ben je honderden kilometers ver weg.
Voordelen: Via een VPN-verbinding kunt u gebruik maken van alle diensten die alleen in uw privé- of professionele netwerk kunnen worden gebruikt. Vooral in bedrijven zijn er vaak programma’s die alleen in het intranet kunnen worden gebruikt. U kunt deze dan ook van buitenaf benaderen. Daarnaast heeft u toegang tot alle lokaal opgeslagen bestanden. Deze hoeven niet gesynchroniseerd te worden na uw terugkeer.

Gebruik VPN-verbinding privé

Niet alleen voor het bedrijfsleven, ook voor privégebruik zijn VPN’s voordelig. Meestal worden VPN’s gebruikt om geo-blocking systemen te omzeilen.
Als u bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het Amerikaanse aanbod van Netflix of HBO, dan is dat in Duitsland niet mogelijk. U krijgt alleen toegang tot de diensten als u ook in de VS bent. Met behulp van VPN-software kunt u uw internetverbinding via een Amerikaanse server laten lopen. Netflix en HBO erkennen dan ook dat u de website via een Amerikaanse server opent en dus technisch gezien ook in de VS moet zijn, toegang wordt verleend.
In dit geval bent u niet, zoals in het eerste voorbeeld, via VPN specifiek verbonden met het lokale netwerk van uw kantoor, maar met elk netwerk in het gewenste land. De verschillende VPN-aanbieders exploiteren hiervoor verschillende servers in tal van landen.

By admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *