VPS informatie

VPS is een afkorting die je als bedrijf of werknemer steeds vaker tegenkomt. Helemaal nu veel bedrijven hun werknemers vragen om thuis te werken. Maar wat is een VPS eigenlijk, wat kun je er mee en vooral voor wie is het interessant? We behandelen deze vragen in dit blogartikel. 

Wat is VPS?

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. VPS is een populair webhosting model dat door veel bedrijven wordt gebruikt. Een managed VPS is een virtuele machine die gebruikmaakt van de capaciteit van een fysieke server. Een VPS biedt gebruikers diverse server functies, die verkrijgbaar zijn met die van een dedicated server. Daarom wordt een VPS ook wel een VDS (Virtual Dedicated Server) genoemd. 

Wat zijn de kenmerken van VPS? 

Als je kijkt naar de commerciële webhosting wordt er een sterke fysieke machine ingezet om meerdere Virtual Private Servers te herbergen. Deze servers hebben allemaal een een eigen besturingssysteem (operating system, OS) en verschaffen de gebruikers via internet volledige root-toegang. Hierbij werkt elke serverbeheerder onafhankelijk van andere gebruikers met dezelfde hardware-basis. De hardware wordt beheerd door een zogenaamde hypervisor; een software-component die de virtuele omgeving inricht en elke VPS een deel van de fysieke capaciteiten toebedeelt. Zo kun je denken aan de RAM, CPU of ruimte op de schijf. 

Wat zijn de voordelen van een VPS?

Een VPS wordt veel gezien als een compromis tussen een voordelige shared hosting en het duurdere dedicated hosting. Een gebruiker beschikt met een VPS hosting, zoals een windows VPS, over veel functies en de kosten blijven beperkt. Daarnaast is het voor een webhosting aanbieder minder werk om elk computersysteem virtueel na te bouwen binnen een gemeenschappelijk hosting systeem, dan om de verschillende hardware-componenten voor elke klant apart in te richten. Wanneer je gebruik maakt van een VPS, beschikt deze over een eigen besturingssysteem, waardoor configuratiefouten en malware-aanvallen enkel schade toebrengen aan het betreffende OS. 

Voor wie is VPS interessant? 

Een Virtual Private Server is interessant voor gebruikers die voor een online project een hosting basis op maat zoeken. Omdat een VPS uitgebreide functies heeft, wordt het gebruik ervan alleen aangeraden wanneer je beschikt over veel kennis op het gebied van serverbeheer. 

Voor de kleinere bedrijven biedt een ‘eenvoudiger’ shared hosting-pakket voldoende mogelijkheden. Virtuele servers zijn met name bedoeld voor grotere web projecten, zoals populaire fora, middelgrote webshops of bedrijfspagina’s, die ook bij hoge bezoekerspieken probleemloos moeten blijven functioneren. Daarnaast biedt een virtual private service mogelijkheden om software te installeren bij reguliere shared hosting pakketten. 

Na het lezen van dit artikel weet jij wat VPS is en voor wie het geschikt is! Is een VPS interessant voor jou? 

 

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *