brand

Een bedrijfsbrand: als ondernemer hoop je nooit dit vreselijke telefoontje te krijgen. De Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars laat zien dat in 2019 3.972 bedrijfseigenaren toch dit slechte nieuws tot zich kregen. Tijd voor een overzicht van alle beschikbare gegevens over deze branden.

Limburg het zwaarst getroffen

De 3.972 claims van bedrijfsbranden in 2019 zijn er nipt minder dan in 2018, want toen werden 4.096 ondernemers getroffen door een brand. De groep van verzekeraars duikt dieper in op de cijfers en komt met een aantal opmerkelijke conclusies. Men keek naar de Nederlandse provincies waar het vaakst een brand uitbrak, maar ook naar bijvoorbeeld de belangrijkste redenen en op welke dagen de branden het vaakst woedden. In de provincie Limburg zijn relatief gezien de meeste bedrijfsbranden. Per 1.000 zakelijke locaties woedde er bij 6,38 Limburgse panden een brand. Dat zijn er opvallend meer dan in Groningen (5,01) en Noord-Brabant (4,95). Deze provincies staan naast Limburg in de top-3. Zeeland staat onderaan de lijst met 2,77 brand per 1.000 bedrijfspanden. 

Industriële sector is licht ontvlambaar

Het merendeel van de afgebrande panden wordt gebruikt voor industriële functies. In 31% van de gevallen gaat het om een pand uit de Industriële sector. Hierna volgen kantoren (22%) en winkels (20%). De meeste branden ontstaan op een doordeweekse dag. Vooral aan het begin van de week is een opmerkelijke piek te zien: op maandag brand gemiddeld 13 keer een bedrijfspand af. De donderdag volgt met gemiddeld 12,7 keer.

Brandstichting een belangrijke reden

Er is zoals gezegd ook gekeken naar de redenen voor de bedrijfsbranden. In 2019 zijn er drie belangrijke oorzaken aan te wijzen:

  • Brandstichting (13,4%)
  • Kortsluiting (13,18%)
  • Menselijk handelen (9,06%)

Bij heel veel branden wordt volgens dit onderzoek geen specifieke oorzaak gevonden: in 42,23% van de gevallen. 

Wat te doen bij bedrijfsbrand?

Val jij onder de noodlottigen en zijn er bij een brand in jouw bedrijfspand onverhoopt essentiële materialen geruïneerd? Om zo snel mogelijk weer actief te zijn, is het slim om te kijken of je belangrijke spullen eerst kunt huren voordat je halsoverkop heel veel geld uitgeeft bij de aankoop van nieuwe materialen. Zo kun je bijvoorbeeld een server huren bij IRENT: bij calamiteiten staat dit bedrijf binnen een dag op de stoep met een passende oplossing.

 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *